Wat is psychotherapie?
Psychotherapie is een verzamelnaam van behandelmethoden voor psychische klachten. Bij een psychotherapie staan gesprekken tussen de cliënt(en) en de deskundige hulpverlener, de psychotherapeut, centraal.
Een psychotherapeut helpt de cliënt bij veranderen van gedrag, anders omgaan met pijnlijke emoties, anders denken of anders omgaan met belangrijke contacten. Het doel van psychotherapie is om psychische klachten en problemen te doen verdwijnen of aanzienlijk te verminderen, op een cliëntvriendelijke, wetenschappelijk onderbouwde en doeltreffende manier.
Het beroep psychotherapeut is wettelijk geregeld als basisberoep in de wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG).
Psychotherapie in Edam en Katwoude
Mijn praktijk biedt psychotherapie aan in Edam en in Katwoude. In Katwoude werk ik op de dinsdag in het inloophuis voor kankerpatiënten Stichting Huis aan het Water. In Edam kunt u op maandag, woensdag en donderdag terecht. Online consulten behoren tot de mogelijkheden.
Tijdens het eerste telefonische contact zullen we samen nagaan of hulp binnen mijn praktijk passend is bij uw hulpvraag. Bij gezamenlijke instemming kan na de intakefase met de behandeling gestart worden.
Bij de eerste gesprekken gaan we dieper in op uw reden om hulp te vragen, ook zal ik vragen stellen over bijvoorbeeld uw huidige omstandigheden, en uw geschiedenis. Samen zullen we de doelen bepalen waar u samen met mij aan wilt werken. Indien nodig kunnen we vragenlijsten gebruiken om de problematiek te verhelderen. Ook bij de afronding kunnen vragenlijsten gebruikt worden om het resultaat te meten.
Ik ben opgeleid als cognitief gedragstherapeut, daarnaast ben ik gecertificeerd om EMDR behandelingen te geven (Europe Practitioner). Ik heb mij verdiept in meerdere methodes, waaronder Schematherapie, Emotion Focussed Therapy, Affect Fobie Therapie, en IBSR, Inquiry Based Stress Reduction. In het Huis aan het Water geeft ik ook mindfulnesstrainingen voor mensen met kanker. Centraal staat uw huidige functioneren, soms is het nodig terug te gaan naar ervaringen uit het verleden om verder te komen in het hier en nu.
Sinds 2022 werken we in de GGZ met een nieuw model: het zorgprestatiemodel, ik ben verplicht de HONOS+ in te vullen, hiermee wordt het zorgvraagtype bepaald, dit vindt u terug op uw factuur van de zorgverzekeraar.
Een methode die ik gebruik is de cognitieve therapie, zie hieronder voor twee voorbeeldfilmpjes.